Ministerul Sănătății, împreună cu alte autorități și Centrul Român HIV/SIDA, pregătesc un act normativ care să îl completeze pe cel existent prin care orice persoană care stă mai mult de șase luni în străinătate să facă obligatoriu, sub consiliere, la revenirea în țară, testul HIV/SIDA.
”Deși există, de mai mulți ani, un ordin de ministru în acest sens, prin care persoanele care lucrează mai mult de șase luni în străinătate trebuie să facă testarea sub îndrumarea unui consilier, puțini respectă acest act. Totuși, statisticile arată că riscul cel mai mare de transmitere a infecției apare la cei care stau mai mult de șase luni în străinătate, respectiv 4,64 la sută, adică doi din 46 investigați”, a declarat, miercuri, profesorul Adrian Streinu Cercel, în conferința de presă organizată cu prilejul inaugurării Centrului Român HIV/SIDA.
Anual aproape două milioane de români pleacă să muncească în străinătate, iar la revenirea în țară sunt depistate tot felul de boli infecțioase. Pe lângă hepatită B și C, românii care lucrează în străinătate ”aduc cu ei și subtipul B al viruslui HIV, altul decât cel care există în România”, a mai spus medicul. (Mediafax)